CoNet: al 20 jaar een begrip in de nederlandse Industrie

LogoCoNet
“Onze core business is het bieden van maatwerk oplossingen. Zo zien we ook onze werkplek: op maat gemaakt voor onze medewerkers”
ZAANDAM – Dat het zo’n succes zou worden, hadden ze niet kunnen bedenken. René van het Kaar, Marco Ootes en Cees Hus begonnen op 14 mei 1996 niet uit weelde voor zichzelf. Desondanks hadden ze met hun bedrijf in fabrieksautomatisering meteen de stijgende lijn te pakken. Twintig jaar later heeft CoNet twee vestigingen, 45 werknemers en een scala aan gerenommeerde klanten. “Het klinkt misschien gek”, zegt Ootes. “Maar voor ons gevoel staan we pas aan het begin…”
Het begon allemaal twintig  jaar geleden. Marco Ootes en Cees Hus werkten in de machinefabriek van René van het Kaar. Daar werden sigarettenverpakkingsmachines gebouwd die de hele wereld rondgingen. “Toen het minder goed ging met het bedrijf, kwam ik op het idee voor mezelf te beginnen”, vertelt Ootes. “Ik richtte MoCoNet op, Marco Ootes Controlesystemen en – Netwerken. Maar René vroeg me om nog even te blijven. Uiteindelijk ging het bedrijf in 1996 ter ziele, precies op het moment dat we een nieuwe veelbelovende opdracht van de Hoogovens (nu Tata Steel) hadden. Wat nu? We besloten met zijn drieën verder te gaan. MoCoNet werd CoNet.”

Specialiseren

Na die eerste opdracht volgden vele andere. “We hadden al snel door dat we goed waren en dat we het misschien wel in ons hadden om de beste in Factory Automation oftewel FA te worden. We stelden ons tot doel om binnen vijf jaar bij de beste industriële installateurs van het land te horen. Denk aan een Imtech, een GTI, een Croon, dat soort bedrijven waar duizenden mensen werken. Wij wilden ons met hen kunnen meten. Sterker nog: wij wilden beter worden. Hoe doe je dat? Door je te specialiseren. Waarin konden wij ons specialiseren? In het product Siemens. Daar hadden we al jaren ervaring mee.”
Zo gezegd, zo gedaan. Binnen vier jaar werd het doel bereikt. “Tijdens een presentatie van Siemens over partnermodellen stond onze bedrijfsnaam in hetzelfde rijtje als de namen die ik net noemde.” Vanaf het begin verdubbelde CoNet elk jaar in omzet. Er kwamen mensen bij. Er volgden verhuizingen. Van kantoor boven een schoenmaker naar traditioneel Zaans pakhuis naar industriële werkplek in de Verkade chocoladefabriek…Bijna alles ging voor de wind. Maar er zat natuurlijk ook weleens wat tegen. Ootes: “Nadat we FA-partner van Siemens waren geworden, kwamen ze op een gegeven moment langs om over verder partnerschap te praten. Dat ging toen over het PCS 7 process control systeem. We zaten toen nog in dat kantoor boven de schoenmaker, ze wisten niet wat ze zagen. ‘Wat doen jullie in godsnaam op deze locatie?’ zeiden ze. ‘Het is veel te klein en komt helemaal niet professioneel over!’ Tja… bij PCS 7 process control wordt in feite de hele fabriek in je handen gelegd. Zo’n invloedrijke taak geef je niet aan vijf mannen boven een winkeltje… Het Siemens PCS 7 partnership ging aan onze neus voorbij.”

Gecertificeerd PCS 7 specialist

Maar CoNet zou CoNet niet zijn als het zich niet uitstekend wist te revancheren; met het partnership kwam het helemaal goed. Door de technologische ontwikkelingen op de voet te volgen evolueerde CoNet langzaam maar zeker in het industriële automatiseringsbedrijf dat het vandaag de dag is. “We zijn steeds blijven groeien, blijven investeren en blijven specialiseren”, vertelt Ootes. “Op dit moment zijn we gecertificeerd partner van Siemens op het gebied van Factory Automation en Process Automation. Ook zijn we het enige bedrijf in Nederland dat gecertificeerd is als PCS 7 Proces Safety Specialist en we zijn de eerste Siemens COMOS partner. In Nederland zijn we veruit de grootste en de beste op het gebied van PCS 7, per jaar verspijkeren we zo’n 40 tot 50.000 engineersuren.”
Om de onstuimige groei bij te kunnen houden is CoNet sinds 2006 gehuisvest in de voormalige chocoladefabriek van Verkade in Zaandam; een prachtig stukje industrieel erfgoed dat de eigenaren van CoNet graag in ere helpen houden. Onlangs werd er nog een extra verdieping bij gehuurd die van alle gemakken zal worden voorzien; tot aan doucheruimtes en tafeltennistafels voor de sportieve engineers aan toe. Hetzelfde geldt trouwens voor de vestiging in Rotterdam in de Van Nelle Fabriek. Al net zo’n prachtige industriële feel good omgeving. Duidelijk een plek waar jonge engineers zich thuis voelen. Dat komt goed uit, want de behoefte aan specialisten is groot. De nieuwe en steeds ambitieuzere projecten – zowel in Nederland als in het buitenland – blijven binnenstromen, en zijn stuk voor stuk projecten waar technici hun vingers bij  aflikken.

Duurzaamheid

Als technologisch bedrijf moet je altijd tien stappen vooruit denken. Tien jaar geleden werd al duidelijk dat duurzaamheid een belangrijk thema zou worden. Maatschappelijk verantwoordelijk ondernemen, groene energie, blauwe energie… allemaal onderwerpen waar CoNet al lang is ingedoken. “Een mooi voorbeeld is Groningen”, legt Ootes uit. “Door het gasschandaal kregen heel veel mensen subsidie op zonnepanelen. Op een gegeven moment waren er zoveel zonnepanelen dat er meer stroom werd gegenereerd dan verbruikt. Daardoor raakte het stroomnetwerk in de war. De oplossing voor dit probleem heet Smart Grid. Dit is een energienet waar een meet- en regelsysteem aan is toegevoegd. Het voordeel van dit meet- en regelsysteem is dat vraag en aanbod van diverse soorten energie optimaal op elkaar worden afgestemd. Juist op het gebied van die meet- en regelsystemen kunnen wij toegevoegde waarde bieden. Denk bijvoorbeeld aan windmolenparken in zee, op diverse plekken in de wereld. Daar willen wij een rol in spelen. Om in doelstellingen te spreken: het is ons doel om ook op dit gebied de beste en grootste van Nederland en zelfs van Europa te worden.”

Verkade en CoNet

Op het eerste gezicht lijken ze niet veel gemeen te hebben. CoNet, een bedrijf dat industriële productieprocessen en installaties ontwikkelt en optimaliseert. En Verkade, die als één van de eerste in 1886 een Brood en Beschuitfabriek bouwde.
Toch zijn er veel overeenkomsten. Door steeds te vernieuwen, te investeren en uit te breiden ontpopte Verkade zich tot wereldspeler op het gebied van koek en chocola. Ook bij CoNet, opgericht in 1996, zit de drang om te vernieuwen en te verbeteren verweven in het DNA. De afgelopen 20 jaar maakte het bedrijf op vrijwel elk gebied een stormachtige groei door: in omzet, in personeel, huisvesting, klantenkring, kennis, kunde en noem maar op. Nationale klanten werden internationale klanten,  kleine projecten werden mega projecten. Anno 2016 is CoNet uitgegroeid tot dé marktleider op het gebied van Siemens PCS 7 Proces Automation.
Ook opvallend is dat beide bedrijven hun hart hebben verpand aan de Zaanstreek. Hier bouwde Verkade in honderd jaar een fabriekscomplex dat tot één van de mooist bewaarde industriële erfgoederen van Nederland behoort. En precies op deze plek, ín de voormalige Verkadefabriek, vond CoNet haar thuisbasis.  Deze unieke industriële locatie voldoet aan alle mogelijke voorwaarden om CoNet door te laten groeien tot markleider op wereldniveau als het om het automatiseren van processen gaat.
“De Verkadefabriek is om verschillende redenen de perfecte locatie voor ons bedrijf”, legt Marco Ootes van CoNet uit. “Ten eerste hechten wij aan de industrie die nog in Nederland is. Sterker nog: door efficiënt te automatiseren, dus wat wij doen, kunnen fabrieken blijven bestaan die anders naar lage lonen landen zouden uitwijken. ‘Keep The Dutch Industry Alive’ is een beweging waar wij ons van harte bij aansluiten. Door onze thuisbasis in industrieel erfgoed te vestigen onderstrepen wij dit credo. Daarnaast houden we niet van standaard. Onze core business is het bieden van maatwerk oplossingen. Zo zien we ook onze werkplek: op maat gemaakt voor onze medewerkers. CoNet in een standaard kantoorpand… ik moet er niet aan denken. De jeugd van tegenwoordig wil graag op een inspirerende plek werken. Nou, die hebben wij!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *