NWO kent €2,5 miljoen toe aan DIFFER en TU/e voor fusielab

NWO, De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, is een nationale wetenschapsfinancier om het wetenschappelijke onderzoek in Nederland te bevorderen. Jaarlijks investeert NWO bijna €1 miljard in verschillende onderzoeken.

De €2,5 miljoen is bedoelt om een nieuw lab te bouwen waar onderzoek kan worden gedaan naar de nieuwe technologie voor de productie van hittebestendige reactorwanden met vloeibaar metaal. Het LiMeS-lab is een initiatief van de TU/e in samenwerking met de Dutch Institute for Fundamental Energy Research (DIFFER).

In het lab wordt een 3D-printer gebouwd voor het printen van wolfraam, een hittebestendig metaal met een smeltpunt van 3422 °C. Ondanks het hoge smeltpunt is het gebruik van alleen wolfraam niet voldoende om de warmte van een fusiereactor te kunnen weerstaan. Een mogelijke oplossing lijkt een combinatie van wolfraam met een vloeibaar metaal. Een vloeistof kan immers niet scheuren, breken of barsten. De wand van de reactor zou dan bestaan uit een sponsachtige structuur, waar het vloeibare metaal in zit. 

Verder zal het lab voorzien worden van een grote plasma-opstelling waarin een prototype getest kan worden. De bouw van het LiMeS-laboratorium duurt naar verwachting tot 2024.

Bron: TUe.nl
Foto | Bart van Overbeeke

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *