IA-Prof-Forum Eindeloze merkdiscussies Japanse producten

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Auteur
  Berichten
 • #973
  Patrick Duis
  Bijdrager
  Helpful
  Up
  -1
  Down
  Not Helpful

  Ik ben een grote van van Japanse producten. Die blijven heel lang werken zonder problemen.

  #1243
  Marc Waarle
  Moderator
  Helpful
  Up
  0
  Down
  Not Helpful

  @Patrick, heb je dan nog specifieke Japanse merken waar je op doelt? Ik ken zo uit mijn hoofd alleen Mitsubishi en Hitachi PLC’s waarmee ik wel eens een en ander heb gedaan en Yokogawa, maar die laatste alleen van naam. Er zullen er vast meer zijn, maar ik geloof niet dat die significant beter scoren dan bijvoorbeeld Siemens of Rockwell die je overal over de hele wereld tegenkomt. en van die 2 ‘grote jongens’ kom je toch her en der nog wel de oude systemen (Siemens S5, Rockwell PLC5) tegen.

  #1244
  Patrick Duis
  Bijdrager
  Helpful
  Up
  1
  Down
  Not Helpful

  Ja Mitsubishi Melsec is een super betrouwbare PLC en Hitachi natuurlijk.
  Je bent nog een hele grote vergeten: Omron. Daar heb ik ook heel veel projecten mee gemaakt.
  Ja Siemens, de S5 was een hele hele goede PLC, veel S5s hebben S7s overleefd…………ik hoorde trouwens via via dat Siemens de klote kwaliteit uit China ook inmiddels zat is (door schade en schande wijzer geworden) en de S7-1200 en 1500 inmiddels weer gewoon in Duitsland maakt.
  Ik heb een paar jaar geleden bij een klant zelfs meegemaakt dat een S7-1200 (made in China) gewoon bleef hangen. Heb je ooit een PLC gezien die bleeft hangen? Ik niet.
  En dat gedoe met die Siemens licenties van vroeger met die rode floppy disk. Ik herinner me nog een keer in China tijdens een inbedrijfstelling voor Philips Display Components dat mijn laptop stuk ging (met daarop de licentie) en dat ik een week moest wachten op een nieuwe licentiefloppy. Dat vertelde de vriendelijke Siemens dame me.
  En die fabriek moest wel dat weekend aanlopen anders waren de kosten enorm. Maar nee, Siemens wou van geen buigen weten.
  Toen zijn er een paar hoge omes van Philips bij Siemens in de telefoon geklommen en kreeg ik binnen 2 uur een nieuwe floppy van een Chinese dealer. Toen kon het allemaal weer wel….raar bedrijf.
  En ook die problemen met ET200s modules; had een keer een splinternieuw kopstation (IM151) dat niet in de doos al kapot was (dead on arrival zeggen we dan). Maar nee hoor bij Siemens, geen garantie, gewoon nieuwe kopen.
  En die keer in de fabriek in China dat de zoveelste IM151 kaduuk ging, je bestelt een nieuwe, die klik je erin, maar steeds Profibus error, profibus error……wat bleek: de nieuwe versie IM151 had een andere GSD file en die stond natuurlijk niet op de website van Siemens.
  Na lang bellen eindelijk iemand gevonden die me de juiste GSD file stuurde en het hele PLC moest opnieuw geladen worden.
  Dat doe je zo toch niet?
  En Rockwell…..tjongejonge. Een keer een hoop gedoe gehad met een controllogix systeem in China dat al enkele jaren oud was. Was van een oven die een jaar of 6 opgeslagen was geweest.
  Toen we die in bedrijf gingen stellen kregen we allerlei gehannes met separate software programma’s (niet 1 mooi geintegreerd pakket) en die devicenet digitale IO modules die we gebruikten waren zo oud (10 jaar) dat ze niet meer werden ondersteund in de versie van de software ontwikkel tool. Dat snap je toch ook niet.
  Mijn collega was al een week voor me naar China gegaan en ik weet nog dat toen ik landde in Hongkong en hem een smsje stuurde hij terugstuurde “welkom in het land van de sh1t”.
  We moesten helemaal met de hand zelf theoretisch met veel proberen de handmatige instellingen voor de IO modules (gelukkig nog digitale, met analoog was het nog moeilijker geweest) zien te vinden.
  Nou, na 1 week gedoe konden we eindelijk 1 bit inlezen…….

  Nee, geef me dan maar een Japanse PLC die gewoon doet wat ie moet doen: werken en blijven werken.
  En de software mag dan eenvoudig en misschien niet mooi zijn, maar het werkt allemaal wel.

  Tsja je maakt wat mee na 25 jaar automatisering.
  En Windows PCS………..ook -DAT- hebben we diverse keren geprobeerd om als PLC te gebruiken want volgens de managers was dat goedkopere hardware….
  Laten we daar maar helemaal niet over beginnen…………..
  Alles draait, de spanning valt uit, de UPS deed het niet (weer de accu kapot zoals altijd), spanning komt terug en je raad het al: windows start niet meer op en Patrick kan -weer- naar China om alweer voor de derde maal windows er opnieuw op te zetten incl. alle drivers voor de Profibus kaarten en CNC besturingsmodules…..
  Nooit of te nimmer laat ik de functionele besturing meer over aan windows PCs: alleen puur scada/hmi en datalogging, maar niet de besturing zelf.

  #1245
  Patrick Duis
  Bijdrager
  Helpful
  Up
  0
  Down
  Not Helpful

  Toevallig hier nog foto’s gevonden van die Allen Bradley toestanden in China waar we 2 weken over hebben gedaan om een bit in te lezen omdat de devicenet driver van de oudere IO modules niet meer werd ondersteund…..

  De witte kabel die uit de devicenet module komt was waar we problemen mee ondervonden. Als eerste hadden onze Chinese vrienden de kabel afgesloten met een 1/4W 120ohm weerstand die erg heet werd en na een dag zwart was en uitfikte. Later een 1W exemplaar geplaatst en die bleef werken (maar werd wel erg warm). Ik denk omdat we naast de 2 bedieningspanelen voor de operators ook nog 36 devicenet thyristormodules hadden waar we mee communiceerden via dezelfde kabel…..
  Als ik dit zie krijg ik nog steeds nachtmerries.

  • Deze reactie is gewijzigd 2 maanden, 3 weken geleden door Patrick Duis.
  • Deze reactie is gewijzigd 2 maanden, 3 weken geleden door Patrick Duis.
  Bijlagen:
  Je moet inloggen om bijgevoegde betanden te bekijken.
  #1268
  Marc Waarle
  Moderator
  Helpful
  Up
  0
  Down
  Not Helpful

  🙂 🙂 🙂 Prachtige uiteenzetting van een verhaal waarin ik de nodige frustratie over die tijd kan voelen.

  Je haalt bij mij hiermee ook weer een Allen Bradley ‘dingetje’ naar boven.

  Was in de UK bezig met inbedrijfstelling van ControlLogix besturingen op 4 verschillende locaties. Deels gelijktijdig, deels achter elkaar. Ik weet het nu nog; die draaiden RSLogix versie 11, dus zo lang geleden is het. Jaartje of 15 terug. (Trouwens ook nogal een manco van de Control/CompactLogix PLC’s; firmware versie en software versie moeten overeenkomen om online te kunnen gaan en te kunnen programmeren, maar dat terzijde).

  Had ik een installatie in bedrijf gesteld en door naar de volgende site, belt een paar dagen later de sitemanager van de eerste installatie; “tha whole f-ing place died and tha thingy says ‘No Project'” (ongeveer in die Engelse bewoordingen). Ik zeg tegen die gast; dan moet je er met je laptop uit de buurt blijven en vooral niet denken zelf met de besturing aan de slag te moeten gaan. Hij verzekerde me ervan dat er niemand in de buurt van de PLC is geweest. Ik daar naartoe en de backup er weer ingeblazen, tent opgestart en lopen als een zonnetje. Paar keer in- en uitgeschakeld, geen vuiltje aan de lucht. Lokaal hotel opgezocht voor eten en nachtje tukken om vervolgens de dag daarna door te rijden naar de nieuwe site. Maar eerst bij de bewuste plek langs om te zien of de boel nog draait. Wat denk je? Inderdaad; dood. ‘No Project’. Om het hele verhaal niet te lang te maken; Dit gebeurde later nog eens en bleek dat het te maken had met de weersomstandigheden. We hadden een paar erg slechte dagen achter de rug met veel onweer. Ik contact gezocht met Rockwell UK en het voorval uitgelegd. Heb uiteindelijk een tooltje van ze gekregen om low-level memory dump van de controller uit te kunnen lezen over de seriële poort. ‘I be dead’ heette dat tooltje… ook iets dat je niet snel meer vergeet. Bleek dat wanneer de PLC te doen kreeg met een brown-out (black-out, maar dan dat de spanning binnen een fractie van tijd weer terug komt) dat ie begint zijn geheugen naar flash te schrijven, maar dat proces afbreekt zodra de spanning weer terug komt. Vervolgens hangt het project ergens in nowhere; niet op flash en niet in RAM. Eindigend met een lege controller.

  (misschien moeten we het forum ook maar een oude-koeien-uit-de-sloot sectie geven 🙂

  #1279
  Patrick Duis
  Bijdrager
  Helpful
  Up
  0
  Down
  Not Helpful

  Leuk verhaal, en echt de typische dingen waar een PLC programmeur voor opdraait, de sh1t van anderen.
  De moderator moet inderdaad maar eens een onderdeel ouwe koeien maken, da’s echt lachen (ja, achteraf, op het moment zelf niet).

  Ik ken er zo nog eentje, nee 2 (gebeurde vorige week nog).

  In de US (upstate New York) hadden we een klant en daar gebeurde ook rare dingen. Was in een oud indianendorp en de fabriek (van technisch keramiek) zat in een paar aan elkaar gelaste containers. Op de containers zo’n gammele 10kV trafo voor de power.

  De bekabeling daar had al 3 maanden i.p.v. 3 weken geduurd, want ze hadden gewoon de lokale electricien ingehuurd die geen ervaring had met industriele projecten. En dan op zijn Amerikaans: we hebben maar 1 draad en die is zwart, en daarmee bekabelen we de hele installatie, niks multikabels, dat kennen we niet. En maar uren maken, en nog meer uren maken………..

  Nou, eindelijk spanning erop en getest, was redelijk ok. Electricien was bezig met de goten dichtmaken met van die lange parkers, en -je voelt m al aankomen- blauwe lichtflits en kortsluiting. Daarna ging de Amerikaanse UPS kapot en kwam er 400V op mijn 19″ rek met VME kaarten: alles opgeblazen.
  Snel de collegae in Eindhoven gebeld voor nieuwe kaarten, werden met spoed opgestuurd. Er zat een thyristor besturingskaart (eigen ontwikkeling) in.
  Eindelijk na 3 weken (want door 911 moest alles via Anchorage en met X-ray gescanned worden) de kaarten: de thyristor kaart had geen firmware. Naar Eindhoven gebeld: ja, ik pakte ‘m zo van de plank, niet getest.
  Afijn, nieuwe gepakt, wel getest en opgestuurd. Deze was er al na 1.5 week. Ook die geen firmware.
  Toen viel bij mij het kwartje, de X-ray van Anchorage wiste de flashprom!
  Een flashprom in alu folie gewikkeld op laten sturen: die kwam wel binnen 3 dagen aan.
  Alles werkte weer.
  Eindelijk na al die weken de eerste heating met de oven kunnen starten. Proces duurde 24 uur. Tijdens de nacht ging het ontzettend onweren en ik dacht, als die bliksem maar niet inslaat op die gammele 10kV trafo.
  Wel, dat gebeurde dus TOCH. En alles opgeblazen.
  Toen weer een nieuw 19″ rek (met flasproms in alu folie) op laten sturen en eindelijk, na maanden tobben, werkte alles.

  Geval 2 (vorige week)
  Komt een klant bij me die Pro-face touchpanels gebruikt met dat nieuwe fijne “Blue”. Ik zeg…..nou, dat draait onder Linux, pas ermee op. En hij had al enkele keren gehad dat zijn project was gewist als je de spanning inschakelde uitschakelde.
  Ik heb duizenden Pro-face touchpanels draaien, maar die lopen onder Windriver, een ECHT RTOS. Hier nooit een probleem mee gehad omdat ik ze met GP Pro EX heb geprogrammeerd.

  Tussen kerst en nieuw is het rustig en dan gaan we zijn Blue applicatie even omzetten naar GP Pro EX zodat het niet meer vastloopt.

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.