Forum Replies Created

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Japanse producten #1279
    Patrick Duis
    Participant
      Helpful
      Up
      0
      Down
      Not Helpful
      ::

      Leuk verhaal, en echt de typische dingen waar een PLC programmeur voor opdraait, de sh1t van anderen.
      De moderator moet inderdaad maar eens een onderdeel ouwe koeien maken, da’s echt lachen (ja, achteraf, op het moment zelf niet).

      Ik ken er zo nog eentje, nee 2 (gebeurde vorige week nog).

      In de US (upstate New York) hadden we een klant en daar gebeurde ook rare dingen. Was in een oud indianendorp en de fabriek (van technisch keramiek) zat in een paar aan elkaar gelaste containers. Op de containers zo’n gammele 10kV trafo voor de power.

      De bekabeling daar had al 3 maanden i.p.v. 3 weken geduurd, want ze hadden gewoon de lokale electricien ingehuurd die geen ervaring had met industriele projecten. En dan op zijn Amerikaans: we hebben maar 1 draad en die is zwart, en daarmee bekabelen we de hele installatie, niks multikabels, dat kennen we niet. En maar uren maken, en nog meer uren maken………..

      Nou, eindelijk spanning erop en getest, was redelijk ok. Electricien was bezig met de goten dichtmaken met van die lange parkers, en -je voelt m al aankomen- blauwe lichtflits en kortsluiting. Daarna ging de Amerikaanse UPS kapot en kwam er 400V op mijn 19″ rek met VME kaarten: alles opgeblazen.
      Snel de collegae in Eindhoven gebeld voor nieuwe kaarten, werden met spoed opgestuurd. Er zat een thyristor besturingskaart (eigen ontwikkeling) in.
      Eindelijk na 3 weken (want door 911 moest alles via Anchorage en met X-ray gescanned worden) de kaarten: de thyristor kaart had geen firmware. Naar Eindhoven gebeld: ja, ik pakte ‘m zo van de plank, niet getest.
      Afijn, nieuwe gepakt, wel getest en opgestuurd. Deze was er al na 1.5 week. Ook die geen firmware.
      Toen viel bij mij het kwartje, de X-ray van Anchorage wiste de flashprom!
      Een flashprom in alu folie gewikkeld op laten sturen: die kwam wel binnen 3 dagen aan.
      Alles werkte weer.
      Eindelijk na al die weken de eerste heating met de oven kunnen starten. Proces duurde 24 uur. Tijdens de nacht ging het ontzettend onweren en ik dacht, als die bliksem maar niet inslaat op die gammele 10kV trafo.
      Wel, dat gebeurde dus TOCH. En alles opgeblazen.
      Toen weer een nieuw 19″ rek (met flasproms in alu folie) op laten sturen en eindelijk, na maanden tobben, werkte alles.

      Geval 2 (vorige week)
      Komt een klant bij me die Pro-face touchpanels gebruikt met dat nieuwe fijne “Blue”. Ik zeg…..nou, dat draait onder Linux, pas ermee op. En hij had al enkele keren gehad dat zijn project was gewist als je de spanning inschakelde uitschakelde.
      Ik heb duizenden Pro-face touchpanels draaien, maar die lopen onder Windriver, een ECHT RTOS. Hier nooit een probleem mee gehad omdat ik ze met GP Pro EX heb geprogrammeerd.

      Tussen kerst en nieuw is het rustig en dan gaan we zijn Blue applicatie even omzetten naar GP Pro EX zodat het niet meer vastloopt.

      in reply to: Japanse producten #1245
      Patrick Duis
      Participant
        Helpful
        Up
        0
        Down
        Not Helpful
        ::

        Toevallig hier nog foto’s gevonden van die Allen Bradley toestanden in China waar we 2 weken over hebben gedaan om een bit in te lezen omdat de devicenet driver van de oudere IO modules niet meer werd ondersteund…..

        De witte kabel die uit de devicenet module komt was waar we problemen mee ondervonden. Als eerste hadden onze Chinese vrienden de kabel afgesloten met een 1/4W 120ohm weerstand die erg heet werd en na een dag zwart was en uitfikte. Later een 1W exemplaar geplaatst en die bleef werken (maar werd wel erg warm). Ik denk omdat we naast de 2 bedieningspanelen voor de operators ook nog 36 devicenet thyristormodules hadden waar we mee communiceerden via dezelfde kabel…..
        Als ik dit zie krijg ik nog steeds nachtmerries.

        Attachments:
        You must be logged in to view attached files.
        in reply to: Japanse producten #1244
        Patrick Duis
        Participant
          Helpful
          Up
          1
          Down
          Not Helpful
          ::

          Ja Mitsubishi Melsec is een super betrouwbare PLC en Hitachi natuurlijk.
          Je bent nog een hele grote vergeten: Omron. Daar heb ik ook heel veel projecten mee gemaakt.
          Ja Siemens, de S5 was een hele hele goede PLC, veel S5s hebben S7s overleefd…………ik hoorde trouwens via via dat Siemens de klote kwaliteit uit China ook inmiddels zat is (door schade en schande wijzer geworden) en de S7-1200 en 1500 inmiddels weer gewoon in Duitsland maakt.
          Ik heb een paar jaar geleden bij een klant zelfs meegemaakt dat een S7-1200 (made in China) gewoon bleef hangen. Heb je ooit een PLC gezien die bleeft hangen? Ik niet.
          En dat gedoe met die Siemens licenties van vroeger met die rode floppy disk. Ik herinner me nog een keer in China tijdens een inbedrijfstelling voor Philips Display Components dat mijn laptop stuk ging (met daarop de licentie) en dat ik een week moest wachten op een nieuwe licentiefloppy. Dat vertelde de vriendelijke Siemens dame me.
          En die fabriek moest wel dat weekend aanlopen anders waren de kosten enorm. Maar nee, Siemens wou van geen buigen weten.
          Toen zijn er een paar hoge omes van Philips bij Siemens in de telefoon geklommen en kreeg ik binnen 2 uur een nieuwe floppy van een Chinese dealer. Toen kon het allemaal weer wel….raar bedrijf.
          En ook die problemen met ET200s modules; had een keer een splinternieuw kopstation (IM151) dat niet in de doos al kapot was (dead on arrival zeggen we dan). Maar nee hoor bij Siemens, geen garantie, gewoon nieuwe kopen.
          En die keer in de fabriek in China dat de zoveelste IM151 kaduuk ging, je bestelt een nieuwe, die klik je erin, maar steeds Profibus error, profibus error……wat bleek: de nieuwe versie IM151 had een andere GSD file en die stond natuurlijk niet op de website van Siemens.
          Na lang bellen eindelijk iemand gevonden die me de juiste GSD file stuurde en het hele PLC moest opnieuw geladen worden.
          Dat doe je zo toch niet?
          En Rockwell…..tjongejonge. Een keer een hoop gedoe gehad met een controllogix systeem in China dat al enkele jaren oud was. Was van een oven die een jaar of 6 opgeslagen was geweest.
          Toen we die in bedrijf gingen stellen kregen we allerlei gehannes met separate software programma’s (niet 1 mooi geintegreerd pakket) en die devicenet digitale IO modules die we gebruikten waren zo oud (10 jaar) dat ze niet meer werden ondersteund in de versie van de software ontwikkel tool. Dat snap je toch ook niet.
          Mijn collega was al een week voor me naar China gegaan en ik weet nog dat toen ik landde in Hongkong en hem een smsje stuurde hij terugstuurde “welkom in het land van de sh1t”.
          We moesten helemaal met de hand zelf theoretisch met veel proberen de handmatige instellingen voor de IO modules (gelukkig nog digitale, met analoog was het nog moeilijker geweest) zien te vinden.
          Nou, na 1 week gedoe konden we eindelijk 1 bit inlezen…….

          Nee, geef me dan maar een Japanse PLC die gewoon doet wat ie moet doen: werken en blijven werken.
          En de software mag dan eenvoudig en misschien niet mooi zijn, maar het werkt allemaal wel.

          Tsja je maakt wat mee na 25 jaar automatisering.
          En Windows PCS………..ook -DAT- hebben we diverse keren geprobeerd om als PLC te gebruiken want volgens de managers was dat goedkopere hardware….
          Laten we daar maar helemaal niet over beginnen…………..
          Alles draait, de spanning valt uit, de UPS deed het niet (weer de accu kapot zoals altijd), spanning komt terug en je raad het al: windows start niet meer op en Patrick kan -weer- naar China om alweer voor de derde maal windows er opnieuw op te zetten incl. alle drivers voor de Profibus kaarten en CNC besturingsmodules…..
          Nooit of te nimmer laat ik de functionele besturing meer over aan windows PCs: alleen puur scada/hmi en datalogging, maar niet de besturing zelf.

          in reply to: Low pass filter in Siemens #1006
          Patrick Duis
          Participant
            Helpful
            Up
            0
            Down
            Not Helpful
            ::

            Ja ik denk graag mee met problemen oplossen.
            Is leuk.

            in reply to: Low pass filter in Siemens #995
            Patrick Duis
            Participant
              Helpful
              Up
              3
              Down
              Not Helpful
              ::

              Nadeel van de functie op de kaart gebruiken is, dat als je over 10 jaar de kaart voor een reparatie door iets anders moet vervangen deze functie er misschien niet meer is. En je bent ook niet flexibel omdat het misschien je metingen vertraagd.
              Ook ben je afhankelijk van de sensoren zelf. Als er eentje kapot gaat in de komende jaren, en deze wordt vervangen door een ander (sneller) type dan kan je ook problemen ondervinden.

              Ik zou het probleem meteen onderbrengen in de software.
              Je bouwt in je software een moving average meetbuffer in (bijvoorbeeld 10 of 100 meetwaarden)
              Die werkt op basis van FIFO en je deelt gewoon de som van de buffer door het aantal metingen (10 of 100).

              Het mooie is nu, dat je een instelbare filtering hebt zodat je de meetsignalen niet onnodig vertraagd.

              Als je dus een buffer van 100 metingen FIFO hebt, en toch maar wilt filteren op 10 dan neem je gewoon de som van de eerste 10 meetwaarden en deelt die door tien.

              Mocht de buffer niet nodig zijn dan zet je hem op 1.

              Je kan per meting zo’n buffer maken, dan kan je als er in de toekomst 1 van de 4 kapot gaat deze meting weer finetunen voor die specificieke meting.

              Zomaar wat gedachten van een oude rot in ‘t vak die al heel veel heeft meetgemaakt (en fout zien gaan)………..

              in reply to: Low pass filter in Siemens #989
              Patrick Duis
              Participant
                Helpful
                Up
                0
                Down
                Not Helpful
                ::

                Ok, en zijn dat 4 4-20mA signalen en ben je bang dat er ruis zit op die signalen, of heb je dat al vastgesteld?

                in reply to: Low pass filter in Siemens #974
                Patrick Duis
                Participant
                  Helpful
                  Up
                  0
                  Down
                  Not Helpful
                  ::

                  Hoi, ik heb in het verleden (en nog steeds) me veel bezig gehouden met analoge metingen (voornamelijk temperatuur, waaronder veel thermokoppels onder omstandigheden met erg veel storing).
                  Wat voor signalen moeten er gemeten worden?

                Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)