Bonfiglioli Vectron: ‘Ontwikkelen met respect voor samenleving’

‘Duurzaamheid, totaaloplossingen en gebruiksvriendelijker.’ Een groeiend tekort aan fossiele brandstoffen en dramatische klimaatveranderingen zijn duidelijke indicatoren dat op korte termijn moet worden overgestapt op natuurlijke energiebronnen. Natuurlijke energiebronnen als zon, wind en water. Biomassa en het recyclen van afval behoort ook tot de mogelijkheden. Bonfiglioli Vectron zet al jaren in op de ‘groene’ economie en hernieuwbare energiebronnen. Verder is een tendens waarneembaar dat de mechanische, hydraulische en pneumatische aandrijfsystemen plaats maken voor elektrische aandrijftechniek. Al deze ontwikkelingen zijn een ware uitdaging voor Bonfiglioli Vectron. Dankzij de jarenlange ervaring met mechanische en elektrische aandrijf- en besturingstechniek, hebben ze alle mogelijkheden in huis om geïntegreerde systeemoplossingen te ontwikkelen. In dit artikel meer over hun nieuwste ontwikkelingen.

Modulaire, compacte en nog slimmere technologieën waarmee ingespeeld wordt op de nieuwste marktontwikkelingen, zoals Industrie 4.0. Door het snel veranderende ICT-landschap ontstaan er ongekende mogelijkheden voor ondernemingen als Bonfiglioli Vectron om diverse technische disciplines aan elkaar te koppelen. Vanuit dit gedachtegoed ontwikkelt Bonfiglioli Vectron dan ook een aantal nieuwe producten.

Nieuwe producten:

ACU 8
ACU 8Een opvallende nieuwkomer is bijvoorbeeld de ACU8 frequentieregelaar. Deze regelaar is een uitbreiding op de bestaande, al langer op de markt zijnde, Active Cube (ACU)-serie. De ACU8 frequentieregelaar is ontwikkeld voor toepassingen met grote vermogens, zoals pompen, centrifuges en ventilatoren. Naar keuze is deze regelaar te leveren met een vermogen variërend van 160 tot 400 kW. De nieuwe regelaars kunnen tot 3 stuks parallel geschakeld worden. De maximale breedte van deze configuratie in een schakelkast bedraagt dan 1200 mm en het maximale vermogen 1,2 MW. Naar keuze kan deze regelaar rechtstreeks worden gevoed vanuit een DC-net of via een standaard 400V of 690V AC-net. Door gebruik te maken van meerdere gelijkrichters kan het systeem tevens worden aangesloten als een 12-pulsige gelijkrichter, zodat de invloed van de harmonische vervorming sterk wordt gereduceerd. Zodra 2 of 3 regelaars parallel geschakeld worden zien de programmeerunit en de meegeleverde programmeersoftware V plus deze als één apparaat, waardoor het instellen wordt vereenvoudigd en deze als een master/follower-configuratie functioneert. Volstaan kan dan worden met het uitlezen van de hoofdregelaar. Vanaf het vierde kwartaal 2014 is bovengenoemde regelaar te leveren als pilot. De serieproductie start eind dit jaar.

HMI Bonfiglioli

Bonfiglioli Machine Interface

Interessant te melden is verder dat Bonfiglioli Vectron voor haar eigen Agile en Active Cube regelaars een serie Human Machine Interfaces heeft ontwikkeld, die ze op de markt brengen onder de naam BMI (Bonfiglioli Machine Interface). Deze geoptimaliseerde HMI-schermen  zijn te leveren in de schermgroottes 3, 5, 7 en 10”. Dankzij een hogere schermresolutie is de leesbaarheid in productieomgevingen sterk verbeterd.  De BMI kan gezien worden als een automatiseringsstap tussen enerzijds de basisbediening in een totale systeemoplossing en anderzijds de geavanceerde PLC-systemen. De BMI-serie is leverbaar vanaf het eerste kwartaal 2015.

ANG-serie
Nieuw in het pakket is ook de ANG-serie frequentieregelaars (Active Next Generation). Deze nieuwe serie wordt de opvolger van de huidige ACU-serie, die te zijner tijd uitgefaseerd wordt. De modellen uit de ANG-serie zijn uitgerust met nieuwere technologieën en verbeterde processoren, waardoor ze meer rekenkracht hebben en de bussnelheid en de regelperformance significant is verbeterd ten opzichte van de huidige ACU-serie. Hierdoor is het ook mogelijk om deze nieuwe regelaar  in te zetten als servoregelaar voor hoog dynamische toepassingen. In eerste instantie wordt deze nieuwe serie geleverd in een vermogensreeks van 0,2 tot 11 kW. Op termijn zal dit pakket worden uitgebreid tot een vermogen van 400 kW. De ANG-serie staat gepland voor het derde kwartaal  2015 en zal volledig compatibel zijn met zijn voorganger.

Laagspanning frequentieregelaars
Inspelend op behoefte uit de markt laat Bonfiglioli Vectron momenteel een haalbaarheidsstudie uitvoeren naar laagspanning frequentieregelaars die te combineren zijn met een (36 V) laagspanning draaistroommotor. Dit zou met name een oplossing kunnen zijn voor accugedreven vaar- en voertuigen. Lage spanning frequentieregelaars zullen naar verwachting gevoed worden met 48 V gelijkspanning of wellicht een iets hogere spanning. Dat is nu nog niet bekend. Vanuit het oogpunt van installatie- en veiligheidsrichtlijnen is deze nieuwe technologische oplossing interessant. Bovendien kan worden voortgeborduurd op de technologie van de reeds bestaande 230/400 V regelaars, alleen dan met een aanzienlijk lagere voedingspanning. In de basis zijn ook minder onderdelen nodig, omdat de gelijkrichter bij deze nieuwe modellen komt te vervallen. Afhankelijk van de resultaten van de haalbaarheidsstudie zal Bonfiglioli Vectron beslissen of het interessant is om deze frequentieregelaars daadwerkelijk op de markt te brengen.

AEC regeneratieve regelaar
AEC regenaratieve regelaarOnlangs is de serie compact vormgegeven AEC regeneratieve omvormers met een hoge vermogensdichtheid op de markt geïntroduceerd. In tegenstelling tot de Active Cube frequentieregelaar, waarop de gebruikte techniek van deze regelaar is gebaseerd, is de ingangsgelijkrichter bij de AEC-serie een gestuurde gelijkrichter geworden. Met behulp van deze nieuwe omvormer kan een teveel aan regeneratieve energie die optreedt bij een bepaalde toepassing worden teruggeleverd aan het net. Dit is met name een uitkomst voor toepassingen waarbij veel kinetische energie vrijkomt, zoals ventilatoren, centrifuges, vliegwielen, hijs- en hefapparatuur, draaitafels, op- en afwikkelsystemen en voor lieren met een lange hijslengte. De reeks AEC regeneratieve regelaars is te leveren in 5 bouwgroottes in een vermogensrange van 5,5 tot 132 kW (400 V), en op aanvraag van 160-400 kW (in verschillende voedingsspanningen tot 690 V). Tevens zijn modellen leverbaar voor de lagere vermogens. De data van de AEC regeneratieve regelaars, die altijd worden toegepast in combinatie met een Active Cube-regelaar of een regelaar van een ander fabrikaat met een DC-busaansluiting, kunnen via industriële communicatienetwerken zoals CAN-bus, Profibus, Ethernet IP en TCP/IP communiceren met hoger gelegen data-informatiesystemen.

BMD servomotor
Tot slot presenteert Bonfiglioli Vectron de in eigen beheer ontwikkelde, nieuwste generatie servomotoren: de BMD-serie. Dankzij het modulaire ontwerp zijn veel kleine vermogensstappen leverbaar. Indien gewenst is deze serie naar behoefte uit te breiden naar grotere of tussenliggende vermogens. De nieuwe serie motoren voldoet aan de gebruikelijke standaarden ten aanzien van connectoren, asconfiguraties en aanbouwflenzen. Optioneel is deze servomotor uit te voeren met de veelgebruikte servo-rem.

 

Voor meer informatie kunt u terecht bij Elsto Drives & Controls

Elsto

Loosterweg 7
2215TL Voorhout
tel: +31(0)88 7865200
http://www.elsto.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *