Siemens start eco-systeem voor delen van emissie data

De transitie richting een verlaging van de CO2 uitstoot begint steeds meer op stoom te komen. Veel bedrijven moeten, of willen cijfers vrijgeven over de CO2 uitstoot die hun processen hebben. Maar die cijfers moeten eerst beschikbaar zijn. En dan gaat het niet alleen over de eigen uitstoot, maar ook die van toeleveranciers.

Juist het verkrijgen van die data is lastig. Het kost veel tijd en dus geld om de gegevens te krijgen en alternatieve oplossingen zoals third-party databases zijn erg duur en er moet vaak strategische informatie worden vrijgegeven.

Siemens heeft hiervoor nu de SiGreen applicatie ontwikkeld. Een efficiente methode om PCF (Product Carbon Footprint) data te berekenen en te delen. Hiervoor heeft Siemens het Estainium netwerk opgezet, waarop leveranciers, klanten en partners eerlijke PCF data kunnen delen. De data wordt decentraal opgeslagen in een zogenaamd Distributed ledger, met blockchain techniek.

Cedrik Neike, van Siemens AG: “Al onze klanten hebben de behoefte om de CO2 uitstoot van hun producten te verminderen. Maar om dit te doen, moeten ze eerst precies weten wat de uitstoot van hun leverancier netwerk is. SiGreen en Estainium helpt hen dit te bereiken. Zo komt de noodzakelijke transparantie naar de supply chains toe, terwijl de data nog steeds vertrouwelijk is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *